Prikkelbare Darm Syndroom

Steen2

  • Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Het is onduidelijk hoeveel mensen precies last hebben van PDS omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met klachten. Er wordt gezegd dat 5 - 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS. De diagnose wordt vooral gesteld bij jongvolwassenen. PDS komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

    PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten. Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten we aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld. De klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm.

     

    PDS kenmerkt zich met name door buikpijn en buikkrampen, problemen met de ontlasting  (diarree of juist verstopping) en rommelende darmen, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

    PDS is in principe een chronische aandoening maar het klachtenpatroon kan erg wisselend zijn. Sommige mensen met PDS hebben continu klachten. Vaak verergeren de  klachten in periodes van stress of drukte. De klachten kunnen ook een tijd lang helemaal verdwijnen.

    De meest voorkomende klachten bij PDS zijn:

    • Problemen met de stoelgang: diarree en/of verstopping
    • Opgeblazen gevoel en winderigheid

     

     

    In 1982 ontwikkelde Professor Dr. Peter Whorwell, gastro-enteroloog in het Universiteit ziekenhuis te Manchester - Engeland, een behandelprotocol gebaseerd op de Klassieke Hypnotherapie. 

    Rita Gras is in 1996 al naar Engelend afgereisd en heeft het PDS programma mee naar Nederland genomen waar zij deze heeft doorontwikkeld. Bij Rita Gras heb ik ook de specialisatie PDS therapeut gevolgd.

    In 1991 kwam er een geheel vernieuwde ontwikkeling door Dr. Michael Mahoney, klinisch Hypnotherapeut in het Guardian Medical Centre te Warrington (Engeland). In samenwerking met een aantal artsen en gastro-entrologen heeft hij een behandelprogramma ontwikkeld die gebaseerd is op de klassieke hypnotherapeutische methodieken. Het behandelprogramma is gebaseerd op 6 sessies waarin patiënten leren hun klacht d.m.v. specifieke technieken te managen. Hierdoor nemen de klachten significant af en neemt de kwaliteit van het leven enorm toe.

    In Nderland is Prof. dr. André Smout ieen groot voorstander en verwijzer van PDS patiënten naar Hypnotherapeuten .

     

     

     

    Hypnotherapie als behandeling bij PDS

     

    Hypnotherapie die speciaal gericht is op PDS vermindert de klachten bij een groot deel van de patiënten. Tijdens de behandeling leert de hypnotherapeut mensen onder hypnose hun darm positief te beïnvloeden. Ik heb me als hypnotherapeut gespecialiseerd in de behandeling van PDS. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een aantal van deze behandelingen. Informeer bij uw zorgverzekeraar of hypnotherapie vergoed wordt.

     

    Darmmanagement bij PDS; hypnotherapie bij prikkelbare darmen.  In de therapie leert u trance/hypnose te benutten om uw klachten aan te pakken. U krijgt oefeningen waarbij u zich bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl u heel ontspannen bent. Deze gedachtebeelden  visualisaties, hebben invloed op de darmwerking. Het vermogen om het lichaam te beïnvloeden met gedachtebeelden is in trance nog vele malen groter.

    Omgekeerd weten we ook hoe negatieve gedachten en emoties ons lichaam beïnvloeden. Bijna iedereen kent wel een aanval van diarree vlak voor een spannende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een examen.

     

    Onze darmen staan in rechtstreekse verbinding met zenuwbanen van en naar onze hersenen. Onder invloed van emoties, die te maken kunnen hebben met angst, verdriet, boosheid en stress, worden stofjes in ons lichaam aangemaakt die van invloed zijn op het functioneren van de darmen. De darmen van iemand met PDS kunnen dan ook  heftiger reageren op deze emoties.

     

    Tijdens de therapie leert u verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die bijdragen aan algehele ontspanning en ontspanning in uw buikgebied. Bovendien leert u anders met stressvolle situaties om te gaan. Hierdoor zal uw dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor verkramping en pijn afnemen.

     

     De behandeling is op hoofdlijnen gericht op:

    • Het verminderen van de lichamelijke klachten, waaronder pijnvermindering en herstel van de stoelgang;
    • Het terugkrijgen van de regie op de darmfunctie;  
    • Het vergroten van stressbestendigheid en zelfvertrouwen.

     

    Het programma bestaat uit het nvullen van een digitale vragenlijst.

    Daarna volgt een intakegesprek en daarna volgen zes tot dertien vervolgconsulten. Het aantal consulten betreft een indicatie en is mede afhankelijk van de ernst van uw klachten en (onderliggende) factoren die een relatie kunnen hebben met uw klachten.

    Een consult duurt gemiddeld een uur. Het uurtarief is € 85,- 

     

    Een groot deel van de zorgverzekeraars vergoedt (gedeeltelijk) deze behandeling uit het aanvullend pakket. 

     

    Tijdens de intake wordt onder andere uw beleving van uw klachten besproken, factoren die wellicht een relatie hiermee kunnen hebben, alsmede wat u wilt bereiken met de therapie. Binnen het behandelprogramma bestaat verder alle ruimte voor uw persoonlijke doelen. 

    Om het effect van de behandeling optimaal te laten zijn, krijgt u op maat gemaakte geluidsopnames mee naar huis, die u frequent dient te beluisteren. 

     

    Een verklaring van een arts dat het (vermoedelijk) om PDS gaat is nodig om met de therapie te kunnen starten.


Wilt u een afspraak of meer informatie?
Neem dan contact met mij op.


Wat is EMDR?

Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, bv een ernstig verkeersongeval of een geweldsmisdrijf.
>> Lees verder over de methode

Boek

BoekDavidDewulf‘Mindfulness’
Een pad van vrijheid
Auteur: David Dewulf
>> Meer informatie