Rouw & Verlieservaringen - Marieke de Bruijn

Vanuit verschillende visies
een kijk op rouw en rouwverwerking


De visie op rouw van Marieke de Bruijn

Wat is rouwen?
Rouwen is langzaam beseffen dat je leven ingrijpend is veranderd door een betekenisvol verlies. Het is de bewustwording dat die bepaalde verandering bij jouw leven en je levengeschiedenis hoort en onomkeerbaar is. Het verdriet wat daarbij komt kijken, kun je alleen aangaan door het te ondergaan.


Er zijn geen regels voor rouwen. Kort na het verlies van een dierbaar persoon heeft iedereen begrip en leeft mee, maar al snel wil men overgaan tot de dagelijkse gang van zaken. Een rouwproces mag vooral niet te lang duren volgens buitenstaanders.

Bij een verlies heb je te maken met verschillende gevoelens/emoties. Deze worden hieronder beschreven, vanuit de visie van Marieke de Bruijn.

Angst

Angst zegt gevaar, vluchten of vechten. Vaak wordt dat gevoel van angst onderdrukt. Angst wordt niet serieus genomen bij kinderen. Angst niet serieus nemen kan een misvorming opleveren. Die misvorming kan zich uiten in stoer gedrag, nergens bang voor zijn, alles durven. Dat kan ook heel bedreigend worden. Niet meer letten op gevaar en te grote risico’s nemen. misvorming kan zich ook uiten in onzekerheid, niets meer durven. Overal bang voor zijn (fobie).

Boosheid
Boosheid zegt dat wil ik niet, grenzen stellen. Veel mensen hebben geleerd niet boos te zijn omdat dat niet netjes was. Een natuurlijk gevoel werd onderdrukt. De boosheid neemt dan een andere vorm aan want het wil zich uiten. Misvorming: agressief gedrag, overal boos om zijn. Negatief gedrag, mopperen, niets is goed. Misvormde woede kan leiden tot een vervelende vorm van pesten, er kan cynisme ontstaan, je probeert anderen de schuld te geven van jouw problemen. Misvormde boosheid kan ook leiden tot stilte en passiviteit.

Verdriet
Functie: in het reine komen met het verlies. Misvormingen ontstaan als verdriet er niet mag zijn, als je omgeving je niet voldoende gelegenheid geeft om je verdriet met hen te delen. Misvormingen ontstaan ook als je jezelf niet genoeg ruimte geeft om met je verdriet om te gaan, als je niet mag huilen van jezelf. Misvormd verdriet uit zich in schuldgevoel, schaamte, stilte, depressie en/of zelfmedelijden.

Jaloezie
Heeft een negatieve klank. Functie: groeimotivatie. Anderen na willen doen om eigen kwaliteiten te verbeteren. Dat wil ik ook kunnen. Jaloezie is een natuurlijke behoefte om te imiteren, om jezelf te verbeteren. Misvormingen ontstaan wanneer jaloezie er niet mag zijn. Dat uit zich in zeer kritisch gedrag, anderen veroordelen. Het kan leiden tot competitiegedrag en bezitterigheid. Altijd willen bewijzen dat jij beter bent en over de ander heen walsen. Oorzaak: gebrek aan zelfvertrouwen.

Liefde
Functie: zich gewenst zijn, mogen bestaan, er mogen zijn. Door liefde kan je geven en ontvangen, relaties aangaan, anderen verzorgen meevoelen en steunen. Pas als je van jezelf mag bestaan, je gunt jezelf het beste en je houdt van jezelf, dan kan je pas je eigen kwaliteiten ontwikkelen. Respect en liefde zijn gekoppeld. Als je te weinig liefde ontvangt ontstaan er misvormingen. Wantrouwen, altijd braaf gedrag, altijd jezelf van de beste kant laten zien zodat een ander van je houdt. Misvormde liefde kan ook leiden tot eisende liefde en perfectionisme.

Verlangens
Verlangens vertellen je wat je kunt, wat je nodig hebt en wat je mogelijkheden zijn. Verlangens zijn altijd gekoppeld aan kwaliteiten. 
 

<< Terug

Citaat

"Een kind opvoeden is geen emmer vullen maar een vuur ontsteken"

Rudolf Steiner

Boek

BoekDavidDewulf‘Mindfulness’
Een pad van vrijheid
Auteur: David Dewulf
>> Meer informatie