Tinnitus

Tinnitus is de perceptie van geluiden in het hoofd en/of oor die geen externe bron hebben. Het is afgeleid van het Latijnse woord voor rinkelen en degenen die met de aandoening leven, moeten mogelijk een rinkelend, zoemend, sissend, fluitend of ander geluid verdragen. Het gevoel kan constant of onderbroken zijn en kan in volume variëren.

Het is geen ziekte; het is een symptoom dat wordt gegenereerd in het gehoorsysteem en meestal wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Het geluid kan in een of beide oren zitten, of het kan aanvoelen alsof het in het hoofd zit. Het is moeilijk om de exacte locatie te bepalen. Het kan een lage, gemiddelde of hoge toon hebben en kan worden gehoord als eenenkele ruis of als meerdere componenten.

Af en toe hebben mensen tinnitus die een bekend deuntje of een bekend liedje kan lijken. Dit staat bekend als muzikale tinnitus of muzikale hallucinatie. Sommige mensen hebben tinnitus die samenvalt met hun hartslag. Dit wordt pulserende tinnitus genoemd.

 

Over het algemeen zijn er twee soorten tinnitus:

Subjectieve tinnitus

Hoofd- of oorgeluiden die alleen waarneembaar zijn voor de specifieke patiënt. Subjectieve tinnitus is meestal terug te voeren op auditieve en neurologische reacties op gehoorverlies, maar kan ook worden veroorzaakt door een reeks andere katalysatoren. Meer dan 99% van alle tinnitus gemelde gevallen van tinnitus zijn van de subjectieve variëteit.

 

Objectieve Tinnitus

Hoofd- of oorgeluiden die zowel voor andere mensen als voor de patiënt hoorbaar zijn. Deze geluiden worden meestal geproduceerd door interne functies in de bloedsomloop (bloedstroom) en somatische systemen (bewegingsapparaat) van het lichaam. Objectieve tinnitus is zeer zeldzaam en vertegenwoordigt minder dan 1% van alle gevallen van tinnitus.

 

Zo’n 20% van alle mensen heeft tinnitus. Dit kan heel even of juist permanent zijn. Tinnitus kan de kwaliteit van leven van iemand ernstig aantasten.

The stream of hope and sorrow

Dit kunstwerk is gemaakt door Rinske van Dijk en is te zien in onze praktijk.

Wilt u meer zien? >> Klik dan hier

Wat is EMDR?

Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring...

>> Lees verder over de methode

Boek

BoekDavidDewulf  

‘Mindfulness’

Een pad van vrijheid

Auteur: David Dewulf

>> Meer informatie