Sociaal panorama

Wat is Sociaal Panorama?

Sociaal Panorama is een manier om je innerlijke sociale werkelijkheid te ontdekken, te begrijpen en te verbeteren.

Sociaal Panorama is een methode die ontwikkeld is door de Nederlandse sociaal psycholoog Lucas Derks. Deze methode gaat er vanuit dat mensen hun sociale omgeving innerlijk weergeven als een soort landschap; een panorama. Dit panorama is een denkbeeldige ruimte om je heen, waarin elke persoon in je leven een bepaalde plek heeft. Zo vorm je een soort innerlijk landschap (sociaal panorama) van alle relaties die je hebt in de diverse groepen waarin je functioneert.

En in iedere groep waar je in bent heeft Iedereen die je kent weer een bepaalde plek in jouw innerlijk systeem gekregen. Een vriend zal in je gezinssysteem verder weg staan dan je partner. In de groep van vrienden kan diezelfde vriend weer dichterbij staan ten opzichte van andere vrienden. Het is maar vanuit welke groep je het bekijkt.

Elke mens in je leven heeft een bepaalde plek in je sociale panorama.

Het lijkt een beetje op familieopstellingen, maar het is toch ook anders. Bij familieopstellingen werk je met representanten voor je familie en met Sociaal Panorama werk je individueel. Via het sociaal panorama kan men werken aan relaties zonder dat de andere aanwezig is in de therapieruimte.

Met het sociaal panorama kunnen diepgewortelde sociale gedragspatronen veranderd worden. Het kan je helpen meer inzicht te krijgen in werksituaties, gezinssituaties maar ook de soms ingewikkelde familiestructuren. 

The stream of hope and sorrow

Dit kunstwerk is gemaakt door Rinske van Dijk en is te zien in onze praktijk.

Wilt u meer zien? >> Klik dan hier

Wat is EMDR?

Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring...

>> Lees verder over de methode

Boek

BoekDavidDewulf  

Traumasporen in lichaam, brein en geest

Bessel van der Kolk 

>> Meer informatie