Regressie

Het herbeleven van ervaringen

Regressie; het herbeleven van ervaringen die ten grondslag liggen aan huidige problemen en eigenaardigheden. Door herbeleving van vergeten en onverwerkte ervaringen die storend nawerken in het hier en het nu. Maar ook voor het reactiveren van goede gevoelens, vergeten positieve ervaringen en slapende vermogens.

Klachten als angsten, depressies, relatieproblemen en seksuele problemen hebben oorzaken. Ook storende karaktertrekken als luiheid of negatieve overtuigingen als "het is mijn schuld dat alles fout gaat" hebben oorzaken in het verleden. Hetzelfde geldt voor veel lichamelijke klachten.

Die oorzaken zijn we vaak vergeten. In die vergeten belevingen zitten emotionele wonden die nooit geheeld zijn, of ze waren aanleiding tot hardnekkige, slechts half bewuste overtuigingen. Zulke overtuigingen veranderen slechts als we begrijpen hoe ze ontstaan zijn en waarom we ze hebben vastgehouden. Herbeleven met begrip vergemakkelijkt het loslaten van die overtuigingen. Na het opsporen en herbeleven van de onverwerkte ervaringen ontladen de emoties zich en ervaren cliënten de samenhang tussen hun ervaringen van toen en de klachten van nu.

De resultaten van regressie therapie zijn te onderscheiden in: 

  • Mentale resultaten; toegenomen helderheid, zelfinzicht, begrip voor mensen, en bevrijding van hardnekkige storende ideeën. 
  • Emotionele resultaten; innerlijke kalmte, zelfacceptatie en zelfvertrouwen, herstel van inlevingsvermogen en positieve emoties (bijvoorbeeld weer kunnen genieten), uiten van emoties (bijvoorbeeld verdriet en kwaadheid). 
  • Lichamelijke resultaten; verdwijnen van psychosomatische spanningen en kwalen. D.w.z. lichamelijke stoornissen die psychisch bepaald worden, zoals onvoldoende energie en weerstandvermogen, spanningen, overgevoeligheden, lichamelijke klachten zonder medische verklaring.


 

The stream of hope and sorrow

Dit kunstwerk is gemaakt door Rinske van Dijk en is te zien in onze praktijk.

Wilt u meer zien? >> Klik dan hier

Wat is EMDR?

Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring...

>> Lees verder over de methode

Boek

BoekDavidDewulf  

Traumasporen in lichaam, brein en geest

Bessel van der Kolk 

>> Meer informatie