Psycho oncologische therapie

 

Dit is een therapievorm voor als je de diagnose kanker hebt gekregen of kanker hebt gehad. Een levensbedreigende ziekte als kanker zet je hele leven op zijn kop en daar heb je niet alleen zelf maar ook je omgeving mee te maken.

Naast de reguliere medische begeleiding heb je als (kanker)patiĆ«nt behoefte aan ondersteuning op het psychische vlak. Dit om beter met alle gebeurtenissen waarmee je geconfronteerd wordt om te kunnen gaan. Vaak ontdek je oude pijn, of oud verdriet, angst of boosheid. Dit heb je eerder in je leven opgelopen en daar was je je tot nu toe niet van bewust. Daarnaast kan er door kanker veel veranderen, zoals het afnemen van bewegingsvrijheid of veranderingen op seksueel gebied.

Hoe kan psycho-oncologische therapie je helpen?
Het kan een belangrijke bijdrage leveren als ondersteuning bij het ondergaan van de behandelingen in het ziekenhuis. Je neemt weer de regie over je eigen lichaam en je leert om weer te voelen wat jouw lichaam nodig heeft.

Door ontspanningsoefeningen en visualisatieoefeningen leer je om tijdens een medische behandeling de pijn en stress te verminderen. Daarnaast richt de therapie zich op een grotere kwaliteit van leven. Wat kwaliteit van leven voor jou inhoudt is een unieke en persoonlijke ontdekking. Ook als je zelf, of iemand die je dierbaar is, geconfronteerd wordt met het einde van het leven kan therapie als ondersteunend ervaren worden.

Stervensbegeleiding en rouwverwerking zijn vanzelfsprekend onderdelen in de therapie. Deze fase kan thuis, in het ziekenhuis of in een hospice plaatsvinden. Psycho-oncologische therapie is ook een geschikte therapievorm bij andere levensbedreigende of chronische ziekten.

The stream of hope and sorrow

Dit kunstwerk is gemaakt door Rinske van Dijk en is te zien in onze praktijk.

Wilt u meer zien? >> Klik dan hier

Wat is EMDR?

Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring...

>> Lees verder over de methode

Boek

BoekDavidDewulf  

Traumasporen in lichaam, brein en geest

Bessel van der Kolk 

>> Meer informatie