Artikelen

Imaginaties

Imaginatie is een manier om creativiteit vrij te maken. Door de geleide fantasie is het mogelijk om het drukke dagelijks leven even buiten te sluiten om zo in onszelf een rijkdom aan creativiteit en wijsheid aan te treffen. Bij geleide fantasie worden in een lopend verhaal beelden opgeroepen waarin we ons moeiteloos mee kunnen laten meevoeren. Als gevolg hiervan doet het (waak)bewustzijn een stapje terug, en ontstaat vrijwel onmiddellijk een veranderde bewustzijnstoestand.

De beelden die zo uit de diepten van het onbewuste omhoogkomen krijgen een vorm die langs zuiver persoonlijke gevoelens en ervaringen verloopt. Het onbewuste maakt gebruik van beeldentaal: symbolen. Als een schip dat volgeladen met rijkdommen aan komt varen. De scheepslading zegt alles over het onszelf. De geleide fantasie geeft inzicht in de belevingswereld van ons en is zo in staat diep weggestopte ervaringen en gevoelens naar boven te halen. Een andere verdienste van het werken met geleide fantasie is dat het een methode is waar innerlijke hulpbronnen mee (her)ontdekt kunnen worden en dat, waar nodig, aan versteviging van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn kan worden gewerkt.

Imaginatie is ook een uiterst effectief hulpmiddel bij leerprocessen, je kan je leervermogen, concentratie en je geheugen hierdoor verbeteren.

Met name kinderen denken voordurend in beelden. Ze weten eigenlijk dingen met al hun zintuigen. En zintuiglijke gewaarwording is voor iedereen anders. Sommigen ‘zien’ beelden of ‘horen’ muziek maar ook het ‘ruiken’ of ‘proeven’ van woorden of ideeën is mogelijk. Je voelt als het ware met je lichaam.


<< Terug kindertherapie

 

Wat is EMDR?

Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, bv een ernstig verkeersongeval of een geweldsmisdrijf.
>> Lees verder over de methode

Boek

BoekDavidDewulf‘Mindfulness’
Een pad van vrijheid
Auteur: David Dewulf
>> Meer informatie