EMDR

Eye movement desensitisation
and reprocessing

EMDR blijkt een zeer effectieve methode te zijn om negatief beladen herinneringen snel en grondig te verwerken.  

EMDR laat zich gemakkelijk integreren met hypnotherapie. Het wordt gebruikt voor angsten, zowel diffuse-, als concrete angsten, en ook voor angst vanuit een chronisch (jeugd) trauma.

EMDR, PTSS en wetenschappelijk onderzoek 
EMDR is een nog jonge, veelbelovende therapeutische methode waarmee snel en diepgaand beladen herinneringen en trauma’s verwerkt kunnen worden. 

Het gaat hier om een therapeutische methode die eind jaren tachtig bij toeval in de VS door Francine Shapiro ontdekt is. In de begindagen werd EMDR vooral gebruikt bij de behandeling van PTSS (posttraumatische stress stoornissen). Op het gebied van traumaverwerking is er geen methode waarover in zo een korte tijd zoveel wetenschappelijk onderzoek is gepubliceerd als EMDR. Naast de behandeling van PTSS, heeft EMDR een steeds groter toepassingsgebied gekregen; onder meer bij stressklachten, gestagneerde rouw, verslavingen en angststoornissen zoals fobieën.


Hoewel EMDR qua techniek op zich simpel lijkt, vereist een juist en effectief toepassen van EMDR uitgebreide training en algemene therapeutische vaardigheden en inzichten.

Het leggen van verbanden tussen ervaringen en huidige klachten of problemen van de cliënt, de timing en de keuze van de te behandelen herinneringen maken EMDR tot een kunde en een kust.

>> Achtergrondinformatie

 

Citaat..

"Dingen veranderen voortdurend. Waardeer het verleden, kijk uit naar de toekomst maar leef in het NU."

Boek

BoekDavidDewulf‘Mindfulness’
Een pad van vrijheid
Auteur: David Dewulf
>> Meer informatie