EFT - achtergrondinformatie

De wetenschappelijke onderbouwing is dat er in de buik een grote plexus (netwerk van zenuwen) zit, het autonome zenuwstelsel. Deze is verbonden met enkele zenuwen via de nervus vagus aan het centrale zenuwstelsel. In en door deze kluwen ervaar je vaak intense gevoelens als lichamelijke reacties. Een deel van de herinnering wordt zelfs opgeslagen in deze subprocessor. De informatie uit het autonome zenuwstelsel, samen met het limbische systeem, het oudste deel van de hersens, geven ons de bekende directe en intense gevoelens bij sterke emoties zoals angst. Deze intense vlucht-, vecht- of bevriesreacties zijn zo sterk dat rationeel denken zeer moeilijk kan zijn.

Door het stimuleren van de sensoren in de huid gaan er zenuwimpulsen naar de hersens. In de basolaterale kern van de amygdala zorgt glutamaat voor opslag (encodering) van angst. Gamma aminoboterzuur (GABA) en serotonine zorgen voor het vrijmaken van de aangeleerde angstverbinding. Dit gebeurt in de basolaterale kern van de amygdala.

Het afstemmen en benoemen en benoemen van de angst roept de angst op, en dat is ook nodig. Het kloppen stimuleert de productie van serotonine in de prefrontale cortex, en dat op zijn beurt zorgt ervoor, samen met de GABA die door de serotonine wordt vrijgemaakt, dat glutamaat de angst niet meer kan encoderen (vasthouden) door middel van proteïne synthese.

In het kort: het kloppen voorkomt dat de angst die net is opgeroepen weer wordt opgeslagen of vastgehouden.


EFT-gezichtEFT de Techniek
Tap punten en de bijbehorende meridianen

Gezichtspunten:
- Wenkbrauw 
- Zijkant van het oog
- Onder het oog
- Onder de neus
- Kin

EFT-rompRomppunten:
- Sleutelbeenpunt 
- Onder de arm

EFT-handHandpunten:
- Duim 
- Wijsvinger 
- Middelvinger 
- Pink 
- Karate slagpunt 
- Het Gamutpunt 

<< Terug


Citaat..

"Dingen veranderen voortdurend. Waardeer het verleden, kijk uit naar de toekomst maar leef in het NU."

Boek

BoekDavidDewulf‘Mindfulness’
Een pad van vrijheid
Auteur: David Dewulf
>> Meer informatie